advertentie

Naomi en Willemijn

Verandering

| Naomi en Willemijn | Column

Zoals Stephen Hawking zo mooi quote: ‘Intelligence is the ability to adapt to change’. Nou, die hebben we allemaal goed zitten op dit moment. Praktijken dicht, de supermarkten lijken een soort war-zone, onze Nederlandse ‘tradities’ van drie kussen geven en handen schudden liggen eruit. Allemaal voor een goed doel uiteraard, maar ons intellect wordt op de proef gesteld. Ineens zitten we ook allemaal thuis of slechts enkele uren in de praktijk voor spoedzorg. Met kinderen en al; naast fulltime moeder/vader, ook nog leraar, je huishouden. Hoe ga je daarmee om? Raak je totaal in paniek? Ben je juist lamgeslagen? Of ga je alle taken die je buiten reguliere zorg kunt bedenken aanpakken en je praktijk eens even goed in de verf zetten? 

Het geeft ons wel de tijd om stil te staan en na te denken over onze positie, ons werk. Waar de Belastingdienst overigens altijd heeft gezegd dat Tandarts ZZP-ers geen risico lopen. Nou, dat is eens en voor altijd van tafel! Maar terug naar ons werk. Ondanks de vele initiatieven die er zijn voor visitaties en studiegroepjes, blijven we als tandartsen vaak alleen zelf ons eigen werk keuren, zoals ‘een slager zijn eigen vlees keurt’. Sta daarom, in deze tijd van weinig werk, eens stil bij je eigen manier van werken. Loop nog eens door je gemaakte lichtfoto’s heen. Ben ik nog up-to-date? Kan ik bijvoorbeeld bij de Karma Dentistry-mannen nog een leuke webinar volgen van een bekende guru? Gebruik ik de technieken die horen bij tandheelkunde anno 2020 én werkt het in mijn handen? Normaliter hebben we minder tijd voor dit soort reflecties. Maar nu, waar we in de avonduren geen administratie meer te doen hebben, is er misschien wel ruimte om nog eens even kritisch te zijn?

Focus is in deze tijd belangrijk, het thema van Dentista over implantologie is, understatement, nogal overspoeld door Corona. Maar om er toch op terug te komen is op het gebied van implantologie een hoop veranderd de afgelopen jaren. Er is zoveel meer mogelijk dan jaren geleden. We kunnen elementen vervangen voor echte tanden, waar voorheen geen andere mogelijkheden dan uitneembare voorzieningen waren. Met keuzes te over in verschillende implantaatmerken (lees: schroevendraaier- en schroefjes arsenaal problemen) en allerlei mogelijke constructies denkbaar, zien we soms door de bomen het bos niet meer. Het lijkt alsof we tegenwoordig alles wat we kunnen bedenken in een mond kunnen schroeven. Toch geeft al deze verandering in implantologie-land ook keuzestress. Waar moet je beginnen met plannen van een casus? Wat kan wel en niet in deze mond? Verandering en hierin meegaan is goed, maar wanneer het alleen maar ingewikkelder lijkt te worden, moet je soms terug naar oude strategieën. Wanneer een casus groot en ingewikkeld lijkt, grijp dan terug op prothesetandheelkunde. Waar moet het bovenfront staan in het gezicht en hoe is de lipondersteuning? Kan ik dit met alleen implantaten terugbrengen of moet ik een acryl ondersteuning aanbrengen? Enfin, terug naar de basis dus.

En die basis is goed en solide. En dat zien we nu ook terug in Coronatijd bij onze patiënten. Als het goed is, is merkbaar hoeveel we gefocust hebben op preventieve zorg. De meeste praktijken zien nauwelijks pulpitis klachten; nauwelijks patiënten in de spoedroosters van deze periode. Er gaan dagen voorbij zonder dat er überhaupt mensen komen. Misschien is dat soort reflectie ook wel goed. Goed voor onze beroepsgroep, goed voor ons als personen. We doen het allemaal zo slecht nog niet, ondanks wat de comment section van Hart van Nederland over ons zegt. Hoe fijn is het, dat er nauwelijks mensen rondlopen met kiespijn in deze tijd. Laten we ons focussen op de kracht van die preventieve tandheelkunde zoals we die nu doen, focussen op ons gezin, focussen op welzijn, focussen op de beloften van de overheid en focussen op over een paar weken weer aan het werk. Dan kunnen we vanuit daar weer al die moderne snufjes, alle nieuw geleerde technieken van de webinars, Webex en Zoom bijeenkomsten, de gelezen literatuur en niet te vergeten, een fris geverfde praktijk (want: ‘clean desk = clean soul’), vol goede moed aan het werk!

WEBDESIGN LEVIN DEN BOER | LDB PRODUCTION | COPYRIGHT © DENTISTA | 2019